Tartásjavító falmászás

 

Gerincközpontú-tartásjavító falmászás

 

A foglalkozás középpontjában a gerinc és a gerincre ható izmok állnak.

A Gerincközpontú-tartásjavító falmászás során a cél a gerincgörbületek harmonizálása és az izomegyensúly helyreállítása. Mindezt úgy érhetjük el, hogy a mászást gyógytornagyakorlatokkal kombináljuk. A mászófal mellett segítségül hívunk egyéb eszközöket is pl.: gumiszalag, softball, fitball, babzsák stb. Ez egy olyan mozgásforma, amellyel hatékonyan kiegészíthető a klasszikus gyógytorna gerincbántalmak, gerincferdülés, hanyag tartás, Scheuermann betegség és egyéb tartási rendellenességek esetén.

Elvégzett tanulmányaim között szerepel sok más mellett a Schroth terápia , a SEAS terápia , Fascia tréner képzés is, ezért ezeknek a módszereknek az elemeit illetve gondolkodásmódját a Gerincközpontú mászásba beépítem, amelyek elsajátítása a hétköznapokban is a résztvevők segítségére lehet.

A gyerekek körében rendkívül gyakori a hanyag tartás, amely nemcsak esztétikai probléma, mert számos következménye lehet hosszú távon, ami már nehezen visszafordítható pl.: hátfájás, nyakfájdalom, szédülés, derékfájdalom, fejfájás…Több külföldi és magyar tanulmány született már arról, hogy a falmászásmennyire hatékony a mozgásszervi rehabilitációban.

A falmászás átmozgatja a test teljes izomzatát, kezdve a mélyhátizmoktól, törzsizmoktól a lapocka és váll körüli izmokon át egészen az alsóvégtagi és csípő körüli izmokig. Valamint nem elhanyagolható a kognitív funkciókra gyakorolt rendkívül jó hatása sem.

Gerincközpontú falmászás során kialakítjuk a megfelelően korrigált tartást és az aktivizált izmokkal a megfelelő irányba mozdítjuk a gerincgörbületeket.

A tartásjavító falmászásóra 3-5 fős csoportokban zajlik, így jut megfelelő mennyiségű és minőségű figyelem a csoport tagjaira.

Fontosnak tartom, hogy a feladatok pontosan, a megfelelő területekre koncentrálva legyenek végrehajtva. Ez a kulcsa ennek a sportmozgással kombinált mozgásformának.

Véleményem szerint fontos a megfelelő korrigálás a mászás során, mert tapasztalatom szerint automatikusan az egyébként is túlterhelt izmokat feszítjük túlzott mértékben és a gyengéket nem használjuk megfelelően. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy mit kell érezni, mit kell megfeszíteni és mit kell ellazítania ahhoz, hogy a falmászás valóban a megfelelő irányba alakítsa az izomegyensúlyt. Nagyon fontos és elengedhetetlen a megfelelőtesttudat kialakítása.

Neked ajánlom a gerincközpontú mászást, ha:

– Scoliosisod / gerincferdülésed vagy Scheuermann betegséged van és szeretnéd a tornát valami izgalmas és hatékony mozgásformával kiegészíteni

– hanyagtartásod van

– gyakran fáj a hátad és nehéz kihúznod magad

– nem tetszik a görbe hát, amit a kirakatok tükrében látsz

– szeretnéd erősíteni a törzsizmaidat, de unod a tornát

 

----------------------

 

Oktatónk bemutatkozása

 

Csizovszki Orsolya vagyok, gyógytornász, Budakeszin élek családommal.
Gyógytornászként dolgoztam 10 évig egy budai kórházban, ahol különböző ízületi- és gerincbetegségekkel, mozgásszervi rehabilitációval foglalkoztam. Jelenleg már magánpraxisban működöm, ahol hasonló a profil a korábbiakhoz, bővülve sportolók kezelésével, akiknél leginkább a sérülések megelőzése a cél különböző kötőszöveti technikákkal, gyógytornával , illetve foglalkozom még sérülések utáni rahabilitációval is.

Hálás vagyok a hivatásomért , hogy a mozgással gyógyíthatok !! :)

A sport mindig az életem részét képezte, de az igazit a falmászásban találtam meg! Nagyon hamar érezhető volt a mászás erő és önbizalom fokozó hatása, gyorsan hozott sikerélményt . A falmászásban azt szeretem, hogy az ember a saját határait feszegeti, a saját korlátainkat kell ledöntenünk . E mozgás által állandó fejlődésen megyünk keresztül testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt. A mászás az egyetlen sport, ami közben érzem, hogy elönti az agyamat az endorfin… :)

A gerincközpontú-tartásjavító falmászás az a mozgásforma, amivel kiválóan kiegészíthető a klasszikus gyógytorna gerincbántalmak, gerincdeformitások, ízületi és izombántalmak esetén. Pl.: scoliozis, Scheuermann betegség, hanyagtartás, láb haránt/hosszboltozat süllyedése…stb. Nem utolsó sorban a falmászás során javulnak a kognitív funkciók, koordináció, figyelem, kialakul a helyes testkép…és a sor még rengeteg mindennel folytatható.

 

Óráim során ötvözöm a klasszikus gyógytornagyakorlatokat, különböző fascia mobilizációs technikákat, és egyéb szakirányú továbbképzéseken tanult gyakorlatokkal.
Elvégzett képzéseim között a különböző manuális technikák mellett ( pl.: FDM terapeuta, dynamic flossing, idegmobilizációs technikák, KynesioTape…) szerepel többek között a Modern scoliozis terápia Schroth szerint (Schroth módszer), Fascia tréner, McKenzie módszer, Dorn terápia, SEAS terápia, Sportrehabilitációs tréner.


Kérdésekre a megadott telefonszámon szívesen válaszolok . Szeretettel várom az érdeklődőket!

Tel::  06 30 531 87 40

Mail: orsicsizovszki@gmail.com